torsdag 10 september 2009

Bör kassörskor vara aktivister?

Häromdagen lyssnade jag på ett program på P1 där de diskuterade om forskare bör vara aktivister. Alltfler klimatforskare har nämligen tröttnat på att snällt producera rapport efter rapport där de tydligt påpekar att jorden, som vi känner den idag, håller på att gå under utan att något händer.

I programmet fanns även en praktisk filosof med. Förenklat kan man säga att praktisk filosofi går ut på att vita gubbar som är medelklass (en klasstillhörighet som brukar kännetecknas av att vederbörande betraktar sina åsikter som allmängiltiga) tycker något. Det de tycker följer en "logisk" linje. Just därför att de håller denna linje "bevisar" att de har rätt. Jag tar Torbjörn Tännsjö som exempel. Enligt hans linje är det okej med abort. Den "logiska" följden (enligt Torbjörn) på den linje han valt att göra till sin är, enligt Torbjörn själv, att det även borde vara tillåtet med spädbarnsmord upp till en viss ålder. Worrrrrd! Där sitter alltså någon i radiostudion enligt vars linje det inte är okej att forskare är aktivister. Jag skulle vilja kalla denna linje "den förskrämda, vi bör alla hålla oss i mittfåran-linjen" eftersom den inte alls har den påhittighet som Torbjörn Tännsjös dito.

Men tillbaks till där vi började, bör forskare vara aktivister? Förlorar de inte sin trovärdighet? Nej, däremot förlorar vi dyrbar tid i väntan på att länder som släpper ut väldiga mängder ämnen som bidrar till klotets fördärvande (USA) ska sluta med det. I själva verket bör vi omformulera frågan; De som bäst känner till klimatförändringarna, ska de lägga munkavle på sig själva? Skriker man men inte lyckas göra sig hörd får man väl skrika högre. Eller välja andra metoder.

Är det inte också dags att avmytifiera forskaryrket något? Forskare bråkar också med chefen, tar kaffepaus, har ibland dubiösa finansiärer till sina projekt, kärleksaffärer i kopiatorrummet, och så vidare. Det är med andra ord kanske inte ett yrke vilket som helst men ett jobb bland många andra, ett lönearbete som till viss del utförs för att livnära forskaren och eventuellt de små avkommorna.

Låt oss göra ett litet tankeexperiment. Skulle en kassörska som ser människor nysa i köttfärsen i dessa svininfluensatider vara mer trovärdig om hon sa till eller om hon tänkte att 'Jag har ju ett jobb och därmed svurit evig tystnad'?

Frågan om forskare ska vara aktivister anser jag härmed besvarad. Vi borde alla vara aktivister. Förutom Sverigedemokraterna som borde stanna hemma.

Om man jämför klimatforskarbranschen med vårdbranschen så råder en diametralt motsatt policy. De som arbetar inom vården skall: "Den som uppmärksammar eller får kännedom om ett allvarligt missförhållande i omsorgerna om någon enskild skall genast anmäla detta till socialnämnden" som stipuleras i Lex Sarah. Varför ska de som uppmärksammar eller får kännedom om allvarliga missförhållanden i omsorgen om vår jord tiga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar