fredag 21 augusti 2009

Modeflugan

Tror ni att mode handlar om stil? Vad är i så fall stil? Definiera det! Stil ska ju föreställa något som vissa har och andra inte. En känsla för vad som är estetiskt korrekt. Med tillägget mystiskt. För vissa har det bara. Och andra har det inte. Absolut inte. Hur mycket de än anstränger sig. Stil är något arbetarklassmänniskor är i avsaknad av. Och även din lokale somalier om du så vill. Medan medelklassmänniskor nonchalant kan hänga på sig ett toalock (med rätt accessoarer, dock) och bara ha "det".

Allt snack om stil är bara ett mystifierande av en konsumtionskultur. Det blir i själva verket rättfärdigandet av konsumtion. För tänk er vilken lukrativ idé: att alla ska försöka ha en "stil". Numera är det en ganska dyr stil som har varit inne, med märkeskläder för flera tusen kronor plagget. Dessutom är det (och nu sänder vi alla en tanke till Michel Foucault) ett effektivt sätt att hålla oss själva på mattan. Vi ska självreglera oss och tänka på vår stiiiil den mesta av vår vakna tid. Stilen ska även hängas på något stiligt. Vi måste därför bråka med våra underbara kroppar tills de når måttet och förtjänar att vara galgar åt vårt senaste kap. Ett kap som ska införskaffas med alla till buds stående medel. Som finaxlån. För det fattar ju vemsomhelst att alla som har en vanlig inkomst inte har råd att konsumera sig till denna stil. Så vi pankar oss. Eller varför inte bara klä av en riking en fjällis. Vissa av oss gör oss kriminella för att skaffa oss dessa markörer för status, som alla andra i samma område ändå vet att du har snott. Det spelar ingen roll för dig så länge du har den.

Modeflugan är också ett förhärligande av en förlegad kvinnosyn som har sin plats på valfri sophög. Kvinnan som skyltdocka. De kvinnor som leder modeligan har ganska liknande stil. En annan sak de har gemensamt är otroligt smala kroppar. I själva verket är detta mer deras stil än kläderna de bär. Hade de vägt mer hade de varit ointressanta mullon som resten av oss. Eller hade vi haft någon som hade som sitt yrke att tänka ut vår stil samt åtskilliga miljoner i ryggen som dessa kvinnor har, så kanske vi också hade fått vara med och leka modelejon.

Förutom att vara en unken pust på kvinnoområdet så är det också det på klassområdet; vi försöker härma överklassen. Suger inte det hästballe, folk? Ska vi gå till butikskedjor som låtit barn och underbetalda vuxna, arbetarklassmänniskor i andra länder, sy upp plaggen och spendera våra surt fördärvade slantar på drömmar om att bli en annan? En rikare, en med mer populär stil, en snyggare. Vad många förtrycksspiraler det är som bygger på att ingen är nöjd med sig själv.

Begå en revolutionär handling! Se djupt in i spegeln, blinka förföriskt och blås en slängkyss till den ljuva varelsen mittemot dig.

2 kommentarer:

  1. fantastiskt.
    Varför inget intet nytt under hela 2010?

    SvaraRadera
  2. Jobbar nu. Hahaha. Men snart är det sommarlov...

    SvaraRadera