lördag 22 augusti 2009

Kasta dina pengar på djävulen, du

Kopplingen mellan spridningen av HIV och alkoholkonsumtion kan inte längre negligeras, menar UNAIDS, FN:s organ för bekämpning av HIV/AIDS. Det beror på en mängd olika faktorer. Alkohol används för att stärka sig innan raggning, men även för att stärka sig inför ett besök hos prostituerade. Det är lättare att glömma bort att skydda sig eller helt enkelt tänka att det inte är viktigt. Det sker fler våldtäkter i samband med alkoholkonsumtion. Alkohol försvagar även immunförsvaret; en cell påverkad av alkohol löper tre gånger så stor risk att bli smittad

I södra Afrika, där spridningen av HIV/AIDS är högst i världen, driver alkoholföretag en hänsynslös jakt på vinster. Ölen säljs för några kronor per flaska. I länder som Malawi, där hälften av befolkningen lever på mindre än 15 kronor om dagen, där andelen hivsmittade är bland de högsta på jorden, där alkoholismen är kraftigt utbredd cch där en skillnaden mellan en icke-alkoholiserad familjefar och en alkoholiserad sådan är skillnaden mellan svält och överlevnad, har företag som Carlsberg (som faktiskt startade sin bana i Malawi som ett biståndsprojekt) kommit på att man kan sälja öl i tjockare form, som ett slags välling. Detta har blivit väldigt populärt eftersom det, som Poomba säger, både är sliskigt och mättande.

Carusa Quirago på UNAIDS menar att vi har svårt att se alkoholens roll i spridningen av HIV-smitta för att den är en sån självklar del av vårt samhälle. Hon menar också alkoholföretag har sådana starka relationer med mediaföretag att information, som skulle kunna vara livsavgörande, inte når fram. Till exempel sådan information att viruset sprider sig snabbare på alkoholpåverkade personer.

[ovanstående fakta är taget från Kaliber P1 2009.05.03]

Här i Sverige dricker vi mer än på länge. Våra gamla dryckesvanor från vodkabältet har nu fått följe av mer avslappnade "kontinentala" dryckesformer som innebär att det är okej, till och med bra för hjärtat att dricka lite varje dag. Här är alkoholen inte bara en självklar del av det sociala (ute)livet utan kanske en förutsättning för att social kontakt överhuvudtaget ska etableras. Inte för att svenskar inte kan ta kontakt utan för att de inte tror att de kan det utan alkohol. Spridningen av HIV har ökat snabbare än någonsin i Sverige, då en fördubbling har skett det senaste året. Om den har ett samband med alkholkonsumtionen vet vi inte än. Kanske kommer det aldrig att fastslås eftersom man, av skäl som Carusa Quirago nämnde, har svårt även i forskningsammanhang att se sambanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar