lördag 22 augusti 2009

Demokrati bortskänkes

I början av detta sekel hade de som ägde mer fler röster än fattigare medborgare. Kampen för allmän och lika rösträtt segrade, en man en röst. Senare fick till och med kvinnor rösträtt. Att gå tillbaka till ett system där antalet röster bestäms efter förmögenhet skulle betraktas som en allvarlig inskränkning på demokratin, folkstyret.

Den nyliberala idén bygger på att "marknadskrafterna" ska släppas fria. "Marknadskrafterna" är ju inte annat än storföretagen, eller ägarna till storföretagen för att vara mer korrekt. Sedan 70-talet har de nyliberala idéerna varit mycket populära bland världens makthavare. Förespråkarna för denna ideologi försökte redan årtionden innan 1973 övertala ledande politiker i olika länder att få prova sin ekonomiska modell. Det var otänkbart. Keynes var husgud, idéerna från Chicagoskolan lät i det närmaste befängda. Efter att ha bearbetat Augusto Pinochet med åratal av förföriska viskningar i hans öron; Låt oss prova. Låt Chile bli det nya laboratoriet för våra idéer gick han till slut med på det. Pinochet var inte ekonom men det krävdes inte mycket kunskaper i ekonomi för att nappa på detta erbjudande. Den omvända Robin Hood-devis som viskades i hans öron var inte svåra att förstå. Vi kan översätta det till: du och dina polare kommer att bli extremt rika. För idéerna från Chicagoskolan skulle aldrig ha kunnat slå rot om de inte hade varit mycket lukrativa.

Vi vet alla vad som hände i Chile. Militärkupp, diktatur, tortyr, landsflykt för tusentals. De nyliberala idéerna kom dock inte att ifrågasättas. De sattes inte ens i samband med skeendena i Chile. Tvärtom, som en löpeld drog de genom världen, spridda av ekonomer som länge stått standby för att rycka ut vid tillfälle. Där dessa idéer, snart anammade av världsbanken och IMF, för att ge lite extra tyngd åt dekokten, iscensattes upprepades Chilereceptet med diktatur och chockterapi.

Under socialdemokratiskt styre, i mitten av 90-talet kom den ända hit till Sverige. Nyliberalismen har aldrig varit populär, i meningen omtyckt av folk. Men ekot från kritiken av den har tonat ut i tortyrkammare och fängelser. Men kanske fick den så stort genomslag inte bara för att den var lukrativ utan för att den menade att ekonomi är "hard science". Ekonomi var inte längre en blandning av politik och psykologi utan ekonomi var enligt Milton Friedman (nyliberalismens fader) exakt som en naturvetenskap. Naturlig som en naturvetenskap, rentutav. Neutral som en naturvetenskap, till och med. Naturvetenskap vänder sig till naturen för att där finna fakta som bara väntar på att bli upptäckt, inte sant?

Så kom den som sagt till vårt land. Sossarna började sälja ut det vi dittills känt som Sverige. Hade sossarna föreslagit en folkomröstning om nyliberalismens införande och en tillbakagång till systemet röster efter förmögenhet, skulle folk antagligen ha skrattat. Nu tog de istället smygvägen, precis som borgarna idag tar smygvägen från svensk neutralitet via ett litet krigförande förband (som bara kostar en miljard om året) i Afghanistan. Sossarnas smygväg innebar att de, precis i nyliberalismens anda, gav bort sin makt, alltså den de hade fått av folket, till lägstbjudande. (Det är ju faktiskt lägstbjudande som vinner entreprenörskapet.) Helt frivilligt. I andra länder hade man fått avrätta motståndare. Här var det som att skära i smör. För att det var populärt, i meningen en modefluga. När en modefluga väl kommer till Sverige, då gäller det att hänga på för att inte se ut som kusinen från landet i för korta byxor och franskavaj. Men förutom att den var inne så spelade det också roll att det var lukrativa idéer. Även kusinen från landet kan plus och minus. Och så var det ju helt naturligt. Precis som naturvetenskap. Det fanns ingen annan väg att gå. När den kalla nordanvinden viner kan man ju inte annat än att sätta på sig lusekofta.

Men visst fanns och finns det en annan väg att gå. Den vägen är skriven i blod på fängelseväggar världen över. De som dog mellan dessa väggar stod för andra idéer. Dessa idéer måste ha varit oerhört kraftfulla om man inte kunde avfärda dem som nonsens och bara fortsätta sitt korståg utan faktiskt var tvungen att avrätta tiotusentals människor för att kunna fortsätta experimentet.

Latinamerika har rest sig ur askan och mullrar mer kraftfullt än någonsin. I USA har finanskrisen aktualiserat klass. Politiker i Sverige kan fortfarande återta sin makt. Och vi kan fortfarande kräva att de gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar